جستجو برای:
سبد خرید 0
  • خانه
  • مقالات
  • دوره‌ها و محصولات آموزشی
  • تماس با من
  • درباره من
  • کتاب راه اندازی کسب و کار اینترنتی

تخفیف ویژه ثبت‌نام در دوره جامع کسب‌وکار آنلاین

روز
ساعت
دقیقه
ثانیه
مشاهده اطلاعات و ثبت‌نام
ورود
[suncode_otp_login_form]
گذرواژه خود را فراموش کرده اید؟
عضویت
[suncode_otp_registration_form]

داده های شخصی شما برای پشتیبانی از تجربه شما در این وب سایت، برای مدیریت دسترسی به حساب کاربری شما و برای اهداف دیگری که در privacy policy ما شرح داده می شود مورد استفاده قرار می گیرد.

مصطفی پیوندی
ورود یا عضویت
0
  • خانه
  • مقالات
  • دوره‌ها و محصولات آموزشی
  • تماس با من
  • درباره من
  • کتاب راه اندازی کسب و کار اینترنتی
  • خانه
  • مقالات
  • دوره‌ها و محصولات آموزشی
  • تماس با من
  • درباره من
  • کتاب راه اندازی کسب و کار اینترنتی

حداقل محصول پذیرفتنی یا MVP چیست؟

18 بهمن 1403
ارسال شده توسط مصطفی پیوندی
مقالات
حداقل محصول پذیرفتنی

یکی‌از مهم‌ترین چالش‌هایی که کارآفرینان را درگیر خود می‌کند، اعتبارسنجی فرضیات است. فرضیه‌ها، اطلاعاتی است که برای راه‌اندازی کسب‌وکار، با استفاده از ابزارهای سنجش ایده و طراحی بوم ارزش پیشنهادی به آن‌ها رسیده‌ایم. اشتباه بزرگی که اغلب کارآفرینان آنلاین دچار آن می‌شوند، عدم اعتبارسنجی این فرضیات است. شما نباید بدون توجه به صحت فرضیاتی که به آن دست یافته‌اید، انرژی و هزینه‌های زیادی را صرف شروع و ساختن محصول کامل خود کنید.

در یک کسب‌وکار آنلاین، هر ایده قبل از اینکه به مرحله اجرای کامل برسد، باید ابتدا با حداقل‌ترین امکانات و هزینه‌ها اعتبارسنجی شود. کمینه محصول پذیرفتی یا حداقل محصول قابل ارائه، توهم موجود نسبت به موفقیت ایده را از بین برده و تفکر واقع‌گرایانه شما را فعال می‌کند. همچنین می‌تواند هرچه زودتر مشتریان را درگیر حداقل محصول پذیرفتنی نموده تا بازخوردهایی واقعی و سریع‌تر نسبت به ایده انتخابی به شما بدهد.

در این مقاله قصد داریم تا به طراحی و ساخت یک حداقل محصول پذیرفتی در کسب‌وکار آنلاین و انواع روش‌ها و نکات مهم آن بپردازیم.

MVP یا حداقل محصول پذیرفتنی چیست؟

حدقل محصول پذیرفتنی، کوچک‌ترین محصول از نظر امکانات و ویژگی‌های اضافه است که می‌توانید با ساختن آن برای مشتریان ارزش تولید نمایید. این محصول، به نوعی اولویت‌های مهم مشتری را از اولویت‌های انتخابی ما تفکیک می‌نماید تا نیازهای اصلی آنان برای ما شفاف‌تر شود. یک حداق محصول پذیرفتنی، تمایل واقعی بازار نسبت به ایده انتخابی ما را واضح و مشخص می‌کند. پس باید تا جایی امکان دارد شاخه و برگ محصولی که می‌خواهید تولید و عرضه کنید را بزنید؛ این کار کمک می‌کند تا در زمان کوتاهی محصول را به بازار عرضه کنید و از مشتری بازخورد واقعی دریافت کنید.

فرض کنید ایده کسب‌وکار آنلاین شما فروش کتاب‌های الکترونیکی در حوزه رشد و توسعه فردی است. برای طراحی یک حداقل محصول پذیرفتنی، یک صفحه ساده طراحی می‌کنید که شامل معرفی کوتاهی از ایده و یک یا دو کتاب الکترونیکی باشد. اطلاعات هر کتاب می‌تواند شامل تصویر جلد، توضیحات مختصر، قیمت و یک دکمه خرید باشد. به‌جای ساخت یک سیستم پیچیده، از یک فرم ساده برای ثبت سفارش استفاده می‌کنید و لینک پرداخت را به یک درگاه مثل زرین‌پال متصل می‌کنید. پس از خرید مشتری از سایت، کتاب به‌صورت دستی از طریق ایمیل یا دیگر روش‌های ارتباطی، توسط شما ارسال می‌شود. این کمینه محصول پذیرفتی به شما کمک می‌کند تا میزان تقاضای بازار و علاقه‌مندی مشتریان را با حداقل هزینه و زمان بررسی کنید.

حداقل محصول پذیرفتنی چیست

چرا به حداقل محصول پذیرفتی نیاز داریم؟

بهترین راه سنجش اعتبار و اطمینان از درآمدزایی ایده کسب‌وکار آنلاین، طراحی و ارائه حداقل محصول پذیرفتنی است. هدف از ارائه کمینه محصول پذیرفتنی، اعتبارسنجی فرضیه‌ها و شروع فرآیند ارائه ارزش واقعی به مشتری و دریافت هزینه و بازخورد در قبال آن است. از طرفی باید بررسی کنیم که این محصول قبل از ارائه به یک بازار بزرگ موفق، قابلیت فروش به پذیرندگان اولیه را دارد یا خیر. پذیرندگان اولیه نوع خاصی از مشتریان یک کسب‌وکار نوپا هستند که برای جذب آن‌ها نیازی به ارائه یک راه‌حل کامل نداریم.

مهم‌ترین و جذاب‌ترین مورد برای پذیرفتگان اولیه این است که جزء اولین افرادی باشند که از یک محصول، فناوری یا خدمت جدید استفاده می‌کنند. در نتیجه، افزودن ویژگی‌ها و هرکار اضافه دیگر که برای پذیرندگان اولیه و اثبات فرضیه‌ها ارزش چندانی ندارد و به‌نوعی اتلاف وقت و منابع است.

هدف از ارائه حداقل محصول پذیرفتنی

7 روش ساخت حداقل محصول پذیرفتنی

طراحی و ارائه یک کمینه محصول پذیرفتی، چندین روش مختلف دارد که با توجه به ایده انتخابی و هدف پیاده‌سازی شما با یکدیگر متفاوت‌اند. نتایج حاصل از انتخاب و استفاده از یک یا چند تکنیک مناسب، جهت اطمینان از فرضیات موفقیت ایده انتخابی، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در ادامه به معرفی این روش‌ها خواهیم پرداخت:

1- روش ایجاد جامعه مخاطبان

اولین تکنیک ساخت حداقل محصول پذیرفتنی، ایجاد جامعه‌ای از مخاطبان علاقه‌مند است که قبل از آماده شدن محصول، کسب‌وکار شما را دنبال کنند و به ایده شما علاقه‌مند شوند. این فرآیند برای کسب‌وکار آنلاین شما بسیار مهم است؛ چون باعث می‌شود قبل از صرف زمان و هزینه زیاد برای ساخت محصول، تقاضای بازار و علاقه‌مندی افراد را بسنجید. فرض کنید قصد دارید یک دوره آموزشی درباره مدیریت و هوش مالی شخصی ارائه کنید. اولین قدم این است که افراد علاقه‌مند به این موضوع را پیدا کنید. برای این کار، می‌توانید در اینستاگرام فعالیت کنید و محتوای ارزشمندی منتشر کنید. این محتواهای ارزشمند، مخاطبان علاقه‌مند را جذب و اعتمادشان را جلب می‌کند.

در ادامه می‌توانید یک محتوای ارزشمند رایگان طراحی و آن را به افرادی که تلفن همراه خود را در سایت شما ثبت می‌کنند، ارسال کنید. حالا شما لیستی از افراد دارید که به مدیریت و هوش مالی علاقه‌مند هستند و ممکن است دوره اصلی شما را خریداری کنند. در نهایت، با ارسال پیامک‌های تبلیغاتی هدفمند یا تولید محتوای موثر بیشتر در صفحات اجتماعی‌تان، می‌توانید این مخاطبان را به مشتری تبدیل کنید. با استفاده از  این تکنیک می‌توانید قبل از آماده شدن محصول، جامعه‌ای از مخاطبان علاقه‌مند ایجاد کنید که منتظر محصول نهایی شما هستند.

روش اول ساخت حداقل محصول پذیرفتنی

2- روش جادوگر شهر اوز

تکنیک جادوگر شهر اوز، یکی از روش‌های جالب در طراحی و ارائه حداقل محصول پذیرفتنی است. این روش کمک می‌کند تا فرضیات خود را اعتبارسنجی کنید، به‌گونه‌ای که لازم نباشد پشت صحنه به صورت کاملاً خودکار یا پیچیده طراحی شده باشد. یعنی شما وانمود می‌کنید که سیستم یا محصول کاملاً آماده و اتوماتیک است، اما در واقع کارها به صورت دستی و پشت صحنه انجام می‌شود. تصور کنید قصد دارید یک وب‌سایت طراحی کنید که بر اساس علایق کاربران کتاب‌هایی را به آن‌ها پیشنهاد بدهد. در حالت ایده‌آل، وب‌سایت باید از سیستم الگو‌های پیچیده‌ای برای تحلیل علایق کاربر و پیشنهاد کتاب استفاده کند که نیازمند هزینه و زمان بسیاری است.

در روش جادوگر شهر اوز، شما یک صفحه ساده طراحی می‌کنید که از کاربر می‌خواهد ژانرهای مورد علاقه خود مانند توسعه فردی را انتخاب کند. چند ثانیه پس‌ازاینکه کاربر علاقه‌مندی‌های خودش را مشخص کرد، لیستی از کتاب‌های پیشنهادی به او نمایش داده می‌شود. این پیشنهادها توسط سیستم خاصی تولید نشده و شما به صورت دستی براساس ورودی‌های کاربر، لیست کتاب‌ها را تهیه کرده و به او نمایش می‌دهید. از نگاه کاربر، سیستم شما کاملاً هوشمند و خودکار به نظر می‌رسد، اما در واقع شما با روش دستی فرضیات ایده خود را آزمایش می‌کنید.

این تکنیک به ما اجازه می‌دهد تا بدون صرف هزینه و زمان زیاد، میزان علاقه‌مندی مخاطبان به چنین ایده و محصولی را بررسی کنیم. اگر بازخورد مثبتی گرفتیم، می‌توانیم به سراغ توسعه کامل محصول برویم. تکنیک جادوگر شهر اوز به شما این امکان را می‌دهد تا فرضیات ایده خود را سریع و ارزان آزمایش کنید. زمانی که از بازار نسبت به فرضیات احتمالی موفقیت ایده و محصول پاسخ مثبت گرفتید، روی اتوماسیون و فناوری‌های پیچیده آن سرمایه‌گذاری کنید. این تکنیک برای محصولاتی برمبنای ایده‌های نیازمند فناوری و تکنولوژی پیشرفته، بسیار کارآمد است.

روش دوم ایجاد حداقل محصول پذیرفتنی

3- روش تدریجی

روش تدریجی یکی از تکنیک‌های جالب دیگر در طراحی حداقل محصول پذیرفتنی است. این تکنیک به شما کمک می‌کند با ترکیب ابزارها و خدمات موجود، محصول اولیه خود را بدون نیاز به ساخت کامل در بازار آزمایش کنید. در این روش، از ابزار و سرویس‌های آماده استفاده می‌کنید تا به‌سرعت و با هزینه کم یک نسخه اولیه از ایده خود را اجرا کنید.

فرض کنید قصد دارید یک پلتفرم فروش دوره‌های آموزشی آنلاین راه‌اندازی کنید و احتمال موفقیت ایده خود را با آزمون و ابزارهای فصل قبل سنجیده‌اید. حال به جای اینکه از ابتدا یک وب‌سایت کامل با کدنویسی اختصاصی، سیستم پرداخت و امکانات اضافه طراحی کنید، از ابزارهای کم‌هزینه موجود کمک می‌گیرید. مثلاً برای میزبانی ویدئوهای ضبط‌شده خود از سایت‌های اشتراک ویدئو مانند آپارات با قابلیت دسترسی با لینک خصوصی استفاده می‌کنید. سپس برای فروش دوره‌ها، یک صفحه ساده در وردپرس طراحی می‌کنید و از یک افزونه آماده و رایگان برای مدیریت سفارش و پرداخت استفاده می‌کنید.

در این روش، به‌جای ساخت یک سیستم کامل، اجزای آماده را کنار هم می‌گذارید تا یک نسخه پذیرفتنی اولیه از محصول شما ایجاد شود. برای پذیرندگان اولیه، این سیستم به‌عنوان یک محصول کاربردی دیده می‌شود؛ اما شما توانسته‌اید با استفاده از ابزارهای موجود و بدون صرف هزینه و زمان زیاد، محصول خود را اعتبارسنجی کنید. این تکنیک به شما کمک می‌کند تا بازخورد سریع‌تری از اجرای ایده خود بگیرید و نیازهای بازار را بهتر درک کنید. در صورتی که برای کمینه محصول اولیه شما تقاضای کافی از بازار وجود داشت، روی توسعه کامل محصول و سفارشی‌سازی سیستم سرمایه‌گذاری کنید.

روش سوم ارائه حداقل محصول پذیرفتنی

4- روش تک کاربردی

روش تک‌کاربردی، یکی از تکنیک‌های پرسرعت طراحی و ارائه حداقل محصول پذیرفتنی در کسب‌وکار آنلاین است. در این تکنیک به جای ساخت یک محصول کامل با امکانات متنوع، فقط روی یک قابلیت مهم یا مشکل خاص تمرکز می‌کنید. این روش به شما کمک می‌کند تا با ساده‌ترین نسخه ممکن از ایده، فرضیه‌های خود را اعتبارسنجی کنید و نیاز واقعی مخاطبان هدف را بفهمید.

فرض کنید قصد دارید یک اپلیکیشن ذهن‌آگاهی طراحی کنید که شامل موضوعات و امکانات مختلفی مانند دوره‌های آموزشی یوگا، داستان‌های خواب و تمرینات تنفسی می‌شود. حال به‌جای اینکه همه این قابلیت‌ها را همزمان طراحی کنید، فقط روی یک ویژگی ساده یا مهم مانند تمرین‌های تنفسی تمرکز می‌کنید. در این حالت، یک محصول اولیه ساده می‌سازید و این نسخه معمولی پاسخ یک سوال کلیدی را خواهد داد؛ آیا کاربران به چنین محصولی نیاز دارند و از آن استفاده می‌کنند؟

اگر کاربران از حداقل محصول پذیرفتنی استقبال کردند، می‌توانید به مرور ویژگی‌های بیشتری مانند دوره‌های آموزشی و مدیتیشن در موضوعات مختلف را اضافه کنید. اما اگر بازخوردها منفی بود، بدون صرف زمان و هزینه زیاد متوجه می‌شوید که شاید لازم باشد ایده یا قابلیت‌های محصولتان را تغییر دهید. تکنیک تک‌کاربردی کمک می‌کند که در ساده‌ترین شکل ممکن، فرضیات ایده خود را اعتبارسنجی و براساس بازخورد مخاطبان، مسیر توسعه محصول خود را بهینه کنید.

روش چهارم ساخت حداقل محصول پذیرفتنی

5- روش پیش خرید

پیش‌خرید یکی از بهترین تکنیک‌های طراحی و ارائه حداقل محصول پذیرفتنی در کسب‌وکار آنلاین است. با استفاده از این روش می‌توانید قبل از ارائه محصول نهایی، تقاضای بازار را بسنجید و حتی هزینه‌های تولید را از قبل تأمین کنید. در این تکنیک، شما ایده محصول را به کاربران معرفی می‌کنید و از آن‌ها می‌خواهید پیش از آماده شدن آن، سفارش خود را ثبت کنند.

روش پیش‌خرید، تکنیک موردعلاقه من در طراحی و ارائه دوره‌های آموزشی مرتبط با کسب‌وکار آنلاین است. به‌جای اینکه ابتدا دوره را کامل ضبط کنم و بعد به سراغ فروش آن بروم، یک صفحه تبلیغ برای آن طراحی می‌کنم. در صفحه تبلیغ توضیح می‌دهم که این دوره چه محتوایی دارد، چه مشکلاتی را حل می‌کند و چه مزایایی برای کاربران دارد. سپس از کاربران می‌خواهم که با ثبت‌نام و پرداخت هزینه به صورت پیش‌خرید، در آن دوره شرکت کنند. برای جذاب‌تر کردن پیش‌خرید محصول خود، می‌توانید از یک تخفیف یا قابلیت ویژه برای افرادی که زودتر خرید خود را نهایی می‌کنند استفاده کنید.

اگر تعداد افراد قابل قبولی محصول شما را پیش‌خرید کردند، یعنی ایده تقاضای مناسبی دارد و می‌توانید روی تولید و توسعه آن کار کنید. اما اگر تعداد پیش‌خرید محصول مناسب نبود، بدون صرف هزینه و زمان زیاد، متوجه خواهید شد که باید ایده یا روش خود را بازنگری کنید. روش پیش‌خرید علاوه بر اعتبارسنجی فرضیات ایده، کمک می‌کند هزینه تولید را از قبل تأمین کنید و مطمئن شوید که محصول مورد نیاز بازار است.

روش پنجم ساخت کمینه محصول پذیرفتنی

6- روش ویدئوی معرفی

روش ویدئو در طراحی و ارائه حداقل محصول پذیرفتنی، یکی از ساده‌ترین و مؤثرترین راه‌ها برای اعتبارسنجی فرضیه‌های یک ایده است. در این تکنیک، به‌جای ساختن محصول، ویدئویی تهیه می‌کنید که نشان می‌دهد محصول یا خدمات شما چگونه کار می‌کند و چه مشکلی را حل می‌کند. تصور کنید قصد دارید یک اپلیکیشن مدیریت مالی شخصی بسازید که به کاربران کمک می‌کند هزینه‌های روزانه خود را دسته‌بندی و تحلیل کنند. به‌جای طراحی و توسعه کامل اپلیکیشن، یک ویدئوی کوتاه ضبط می‌کنید که مراحل استفاده از اپلیکیشن را به صورت شبیه‌سازی شده نشان دهد.

ویدئوی شما می‌تواند ساده و حتی انیمیشنی باشد و نیازی نیست که محصول واقعی شما در پشت صحنه ویدئو وجود داشته باشد. فقط باید به مخاطب نشان دهد که ایده شما چگونه مشکل او را حل می‌کند. این ویدئو را می‌توانید در شبکه‌های اجتماعی یا یک صفحه تبلیغ در سایت منتشر کنید و از کاربران بخواهید که بازخورد خود را ثبت کنند. اگر مخاطبان اقداماتی مانند ثبت‌نام یا اشتراک‌گذاری ویدئو انجام دادند، یعنی محصول شما ارزشمند است و می‌توانید با اطمینان بیشتری روی توسعه آن کار کنید. اگر بازخوردها منفی بود، بدون صرف هزینه و زمان زیاد متوجه می‌شوید که باید ایده یا استراتژی خود را تغییر دهید.

دراپ‌باکس یکی از سرویس‌های قدرتمند در ذخیره‌سازی ابری اطلاعات است که توسط درو هوستون و آرش فردوسی راه‌اندازی شده و به‌سرعت درحال توسعه است. شرکت دراپ‌باکس در ابتدای کار خود تنها با یک ویدئوی کوتاه، نحوه کارکرد محصول خود را توضیح داد و بازخوردهای فوق‌العاده‌ای دریافت کرد. بررسی بازخوردها به آن‌ها کمک کرد تا مسیر تولید و توسعه محصول خود را با اطمینان ادامه دهند.

روش ششم ایجاد کمینه محصول پذیرفتنی

7- روش دربان در ساخت حداقل محصول پذیرفتنی

در تکنیک دربان، به‌جای استفاده از فناوری پیچیده یا خودکارسازی فرآیندها، خدمات یا محصول خود را به‌صورت دستی و شخصی‌سازی‌شده به کاربران ارائه می‌دهید. در این روش، شما نقش یک دربان را ایفا می‌کنید و تمام مراحل ارائه خدمات را خودتان انجام داده و مدیریت می‌کنید. این تکنیک به شما کمک می‌کند تا نیازها و رفتارهای کاربران را بهتر درک کنید و محصول را براساس بازخوردهای واقعی بهینه کنید. در روش دربان، خدماتی که به صورت شخصی ارائه می‌شوند، محصول نهایی شما نیست، بلکه فرآیندی است تا فرضیه‌های ایده خود را اعتبارسنجی کنید.

فرض کنید به‌عنوان یک مربی آنلاین می‌خواهید یک اپلیکیشن تناسب اندام طراحی و پیاده‌سازی کنید که برای کاربران برنامه ورزشی و تغذیه اختصاصی ارائه می‌دهد. برای شروع به‌جای صرف زمان و هزینه برای ساخت اپلیکیشن، می‌توانید با چند کاربر به صورت مستقیم کار کنید. از آن‌ها اطلاعاتی مانند قد، وزن، هدف تناسب اندام و سطح فعالیت‌شان را دریافت کرده و برنامه‌های ورزشی و تغذیه‌ای را به‌صورت دستی تهیه کنید. سپس برنامه‌های نوشته شده خود را از طریق ایمیل یا پیام‌رسان‌های دیگر برای آن‌ها ارسال کرده و بازخوردشان را دریافت می‌کنید.

اگر بازخورد نهایی کاربران مثبت بود، نشان می‌دهد که فرضیات موفقیت ایده شما، تقاضای واقعی داشته و ارزش سرمایه‌گذاری جهت ساخت محصول کامل را دارد. اما اگر کاربران بازخوردهای منفی دادند یا علاقه‌ای نشان ندادند، می‌توانید قبل از صرف هزینه زیاد، ایده یا روش ارائه خدمات خود را تغییر دهید.

روش دربان علاوه بر کاهش هزینه و جلوگیری از ریسک بدون فکر، به شما این امکان را می‌دهد تا با کاربران تعامل مستقیم داشته باشید. در نتیجه قادر خواهید بود تا نیازهای واقعی آن‌ها را بهتر بشناسید و محصول یا ایده خود را بر اساس این شناخت بهینه‌سازی کنید. این تکنیک برای خدماتی که به شخصی‌سازی و تعامل نزدیک با هر مشتری به صورت جداگانه نیاز دارند، بسیار مؤثر است.

تفاوت کلیدی تکنیک دربان با تکنیک جادوگر شهر اوز این‌است‌که در تکنیک دربان، کاربران از دستی بود فرآیند خدمات شما کاملا آگاه هستند. اما در تکنیک جادوگر شهر اوز، کاربران خیال می‌کنند که با یک سیستم و فرآیند خدمت‌رسانی کاملا خودکار سروکار دارند. تمامی روش‌های معرفی شده جهت ارائه و طراحی یک کمینه محصول پذیرفتنی، تکنیک‌های فوق‌العاده‌ای هستند و انتخاب هرکدام از آن‌ها به هدف شما بستگی دارد.

روش هفتم ساخت کمینه محصول پذیرفتنی

نقش کیفیت در ساخت حداقل محصول پذیرفتنی

یکی از بدترین قاتلان زمان، سرمایه و انرژی در کارآفرینان آنلاین، دادن اهمیت زیاد به کیفیت حداقل محصول پذیرفتنی است. ما با استفاده از ابزار مختلفی مانند بوم ارزش پیشنهاد و بوم ناب، می‌توانیم تا حدودی مخاطبان کسب‌وکار آنلاین خود را شناسایی کنیم؛ اما همچنان از این شناخت اطمینان کامل نداریم و نمی‌دانیم که دقیقا چه کسی با چه مشخصاتی، مشتری کسب‌وکار آنلاین ما است. پس تا زمانی‌که ما به شناخت کاملی از مشتریان خود نرسیده‌ایم، شاخص‌های کیفیت محصول نهایی کسب‌وکار را نیز نمی‌دانیم.

نکته جالب اینجاست که ساخت یک حداقل محصول پذیرفتی با کیفیت پایین، می‌تواند به ما در ساخت یک محصول نهایی با کیفیت بالا کمک کند. یعنی گاهی ممکن است کمینه محصول پذیرفتی از نظر مشتری محصولی بی‌کیفیت محسوب شود؛ اما شما می‌توانید از این فرصت استفاده کنید تا بفهمید مشتریان دقیقا به چه ویژگی و امکاناتی اهمیت می‌دهند. حداقل محصول پذیرفتنی با کیفیت پایین، روشی تجربی و قابل‌اتکا برای ساخت محصول نهایی با کیفیت بالا در آینده، بدون توهم و خیالات است. در نظر داشته باشید این امکان نیز وجود دارد که مشتری رفتاری کاملا متفاوت داشته باشد و محصول کیفیت پایین شما را دوست داشته باشد.

نمونه‌ای عالی از یک حداقل محصول پذیرفتنی با کیفیت پایین، اولین نسخه ایربی‌ان‌بی (Airbnb) است. بنیان‌گذاران این کسب‌وکار آنلاین، یک وب‌سایت ساده طراحی کردند که فقط چند عکس از آپارتمان خودشان و توضیحاتی درباره اجاره اتاق‌ها ارائه می‌داد. هیچ سیستم خودکاری برای پرداخت یا رزرو اقامتگاه وجود نداشت و تمامی کارها به‌صورت دستی مدیریت می‌شد. با وجود این سادگی و کیفیت پایین محصول اولیه، کاربران عاشق این ایده شدند؛ زیرا گزینه‌ای ارزان‌تر و انعطاف‌پذیرتر از هتل به آن‌ها ارائه می‌داد. این بازخورد مثبت به بنیان‌گذاران ایربی‌ان‌بی نشان داد که ایده انتخابی ارزش دنبال کردن دارد و آن‌ها نسخه‌های بعدی را براساس این بازخوردها توسعه دادند.

برای افراد، زمان، انرژی و هزینه‌های صرف شده جهت ساخت یک محصول نهایی اهمیت چندانی ندارد. تنها چیزی که به آن اهمیت می‌دهند این است که این محصول چه‌میزان از نیازها و مشکلاتشان را برطرف می‌کند. پس هنگام طراحی حداقل محصول پذیرفتنی، نکته‌ای کلیدی را مدنظر داشته باشید که هر تلاشی که در اعتبارسنجی فرضیه‌های ایده دخیل نیست را رها کنید. شجاع باشید و با استفاده از طراحی و ارائه حداقل محصول پذیرفتنی، فرضیه‌های ایده خود را اعتبارسنجی کنید. اگر بازخورد مشتریان اولیه شما طبق انتظارتان مثبت بود، می‌توانید این بازخوردها را دلیلی بر درستی فرضیات خود درنظر گرفته و محصول را توسعه دهید. اما اگر بازخوردها آن‌گونه نبود که تصور می‌کردید، می‌توانید ایده و محصول اولیه را بازنگری و از هدررفتن منابع و ریسک زیاد، جلوگیری کنید.

نقش کیفیت در کمینه محصول پذیرفتنی

چالش‌های ساخت حداقل محصول پذیرفتنی

طراحی و ارائه حداقل محصول پذیرفتنی، قطعا بدون چالش نیست و این چالش‌ها می‌تواند یک کسب‌وکار آنلاین را از مسیرش خارج کند. اما کارآفرینان اینترنتی با شناخت و درک این چالش‌ها می‌توانند از این موضوع جلوگیری نمایند.

1- آماده شکست باش

در ابتدا شاید چندین کمینه محصول پذیرفتی که توسط شما پیاده‌سازی می‌شوند، حاوی اخبار ناراحت‌کننده باشند و ممکن است امید خود را از دست بدهید. راه‌حل این چالش تعهد شما به تکرار و استمرار است. فارغ از اینکه نتیجه اعتبارسنجی به‌دست‌آمده از حداقل محصول پذیرفتی چه خواهد بود، شما باید به متعهد شوید که تا آخر کار ناامید نخواهید شد.

شاید این جمله منسوب به توماس ادیسون، مخترع و کارآفرین آمریکایی را شنیده‌اید که پس از ده‌هزار بار شکست در اختراع لامپ، امیدوارانه گفته است: «من شکست نخوردم. فقط ده‌هزار راه کشف کرده‌ام که به اختراع لامپ منتهی نمی‌شود.» کارآفرینان اینترنتی موفق نیز با اولین شکست‌هایی که تجربه می‌کنند، تسلیم نمی‌شوند. آن‌ها با شخصیت انعطاف‌پذیری که دارند می‌بتوانند پس‌از پذیرش واقعیت و یادگیری از آن، خود را با شرایط جدید وفق دهند و تغییر کنند.

2- ترس از رقبا

رایج‌ترین چالشی که در مورد ساخت حداقل محصول پذیرفتنی وجود دارد، ترس و نگرانی از این است که رقبا ایده کسب‌وکار آنلاین را سرقت کنند. اما چالش اصلی شما به‌عنوان صاحب کسب‌وکار آنلاین تازه‌کار، باید این باشد که کاری کنید تا ایده یا محصولتان دیده شود. پس نگران رقبا نباشید. اریک ریز که در حیطه کارآفرینی فردی شاخص است در کتاب نوپای ناب خود تمرینی به کارآفرینان تازه‌کار که نگران این مسئله هستند می‌دهد. او می‌گوید یکی از ایده‌هایی که برای شما اهمیت کمتری دارد را انتخاب کنید و سعی کنید تا رقیب مرتبط با آن، ایده شما بدزدد!

درحال‌حاضر بسیاری از رقبای بزرگ شما تحت تاثیر ایده‌های خوب بسیاری هستند و چالش اصلی آن‌ها، اولویت‌بندی و اجرای همان ایده‌ها است. درصورتی‌که شما با این چالش مواجه نیستید و می‌توانید خیلی سریع‌تر از رقبا، ایده و حداقل محصول قابل ارائه کسب‌وکار آنلاین خود را اعتبارسنجی کنید.

یک کسب‌وکار آنلاین زمانی می‌تواند شروع موفقی داشته باشد که این شروع، با توجه به مشتری و در فضایی که مشتری حضور دارد اتفاق بیفتد. یکی‌از مزیت‌های مهمی کسب‌وکارهای آنلاین که به‌تازگی فعالیت خود را آغاز نموده‌اند، گم‌نام بودن است؛ یعنی تعداد مشتریان کمی دارند و در معرض دید نیستند. شما می‌توانید از این مزیت جهت اعتبارسنجی فرضیات خود استفاده کنید و زمانی که محصول خودش را به مشتریان اثبات کرد، آن را توسعه دهید.

 

در این مقاله با استفاده از تکنیک‌های طراحی و ارائه حداقل محصول پذیرفتی، فرضیات به‌دست‌آمده از احتمال موفقیت ایده خود را با اطمینان در بازار واقعی اعتبارسنجی نمودید. امیدوارم این مقاله که بخشی از کتاب راه‌اندازی کسب‌وکار آنلاین بود، برای شما مفید واقع شده باشد. هر سوالی که درباره ساخت و ارائه حداقل محصول پذیرفتنی داشتید را می‌توانید در بخش نظرات همین مقاله مطرح کنید.

 

قبلی 10 روش ارزیابی و سنجش میزان موفقیت ایده کسب و کار آنلاین
بعدی کسب درآمد از اینترنت با 8 ایده پولساز در سال 1404

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

جست‌وجوی مقالات
جستجو برای:
دسته‌ها
  • مقالات
مصطفی پیوندی

سلام! من مصطفی پیوندی هستم. رسالت من این‌است‌که به‌شما کمک کنم تا کسب‌‌وکار اینترنتی خودتان را راه‌اندازی کنید و با دیجیتال مارکتینگ آن را توسعه دهید تا بتوانید درآمدهای بسیار زیادی را کسب کنید و در این مسیر رشد کنید.

درباره من
دسترسی سریع
  • مقالات تخصصی
  • تماس با من
  • دوره‌های آموزشی
نمادها
شبکه های اجتماعی
صفحه اینستاگرام
کانال تلگرام (بزودی)
تمامی حقوق این سایت متعلق به مصطفی پیوندی است و تحت قوانین جمهوری اسلامی ایران فعالیت می‌کند.