روشهای مدیریت و توسعه کسب و کار در شرایط بحران
امروزه در دنیایی زندگی میکنیم و صاحب کسبوکاریم که وضعیت اقتصادی، سیاسی و اجتماعی تعریفهای مشخص و واضحی ندارند. بهدلیل عدم تضمین نتایج و عدم وجود روشی که بتوان نرخ بازگشت سرمایه و مشتری جدید را محاسبه کرد، تبلیغاتهای سنتی مانند بیلبوردها دیگر بازدهی آنچنانی ندارند.
در این مقاله به این سوالات پاسخ خواهیم داد که ما در شرایط بحرانی کنونی باید چهکاری را انجام دهیم؟ آیا روش جایگزینی برای تبلیغات سنتی وجود دارد؟ دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی اینترنتی چیست و چگونه باعث رشد کسبوکار ما میشود؟
بحران دقیقا چیست؟
بحران، وقوع اتفاقات در وضعیت ناپایدار و زمان نادرست است که باعث میشود جریان همیشگی امور کسبوکار یا زندگی شخصی از حالت طبیعی خارج شود. بحران میتواند تاثیرات زیادی در عملکرد و استاندارهای یک کسبوکار ایجاد کند و باعث ایجاد هزینههای بیشتر، کاهش حاشیه سود و انتخاب راهکارهای جدید شود. از ویژگیهای یک بحران میتوان به غیرقابل پیشبینی، غیرمنتظره، وضعیت اضطراری و متغیر بودن آن اشاره نمود.
انواع کسبوکارهای سنتی و اینترنتی بهدلایل مختلف دچار شرایط بحرانی میشوند. مدیریت کسبوکار در این شرایط میتواند منجربه پیشرفت و دردستگرفتن بازار یا شکست و نابودی آن شود. نمونههایی از بحران عبارتند از شرایط کرونا، سارس، حادثه اتمی هیروشیما، تب مالاریا، شرایط کنونی کسبوکارها در عدم قطعیت فراوان و….
چرا باید بحران را جدی گرفت؟
بحرانها شباهت زیادی با مسئله در کسبوکار دارد و باید حل و مدیریت شوند؛ چون هردو باعث آسیب به کسبوکار شده و دارای منشا داخلی و خارجی هستند و نیاز به استراتژی و راهکار دارند. ازطرفی بحرانها باعث تاثیرات منفی فراوانی در کسبوکار و زندگی شخصی مانند کاهش درآمد، تعدیل نیرو، قطعی و نوسان اینترنت، ورشکستگی، مشکلات روانی، تورم و… میشوند. در ادامه به راهکارهای عبور از این موانع و بحران در شرایط عدم قطعیت فراوان خواهیم پرداخت.
راهکارها و استراتژیهای گذر از بحران
استراتژی اگر، آنگاه
این روش بااینکه ساده بهنظر میرسد اما با استفاده از آن میتوان بدترین اتفافات آینده را پیشبینی کرده و برای آن راهکاری طراحی نمود. این پیشبینیها به ما کمک میکنند تا چالشهای مختلف پیشروی کسبوکار را پیشبینی و با درنظرگرفتن موانع برنامهریزی خود را انجام دهیم. این روش باعث میشود تا هدایت فرمان زندگی شخصی و کسبوکار خود را بدست گرفته و در قبال آن مسئولیتپذیر باشیم. همچنین طرزفکر واقعبینانه ما را تقویت کرده و باعث میشود از قدرت تخیل مغز خود بهره ببریم و با چالشها بهصورت خلاقانه روبرو شویم.
استراتژی اگر-آنگاه باعث میشود تا ما با محدودیتهای فعلی خود (درونی و بیرونی)، بهصورت منظقی مواجه شویم و برای حل آن بهدنبال راهکار باشیم. برنامهریزی اگر-آنگاه باعث میشود تا برای چالشهای احتمالی پیشرو، احتمال موفقیت بیشتری داشته و در مواردی که احتمال بروز اختلاف نظر وجود دارد اهمیت زیادی دارد.
فرض کنید شما صاحب یک کسبوکار اینترنتی هستید و باید موانع سرراه خود را شناسایی کنید. بهعنوان مثال مدیریت زمان یکی از چالشهای بزرگ مدیران و رهبران کسبوکار است. بنابراین از اگر-آنگاه بهاینصورت که اگر نیاز به تمرکز داشتم آنگاه میز کاری خودم را خلوت و تلفن خودم را سایلنت میکنم، استفاده میکنیم.
داشتن شبکه ارتباطی در شرایط بحران
شبکهسازی بهمعنی برقراری روابط واقعی و باارزش با افراد است و شما باید برای موفقیت بهدنبال گسترش همیشگی آن باشید. یک شبکه ارتباطی قوی در شرایط بحران به شما کمک میکند فرصتهای جدید را شناسایی کنید و به پیشنهادات دسترسی داشته باشید.
شبکهسازی امری زمانبر است و باید زودتر شروع کنید و عمیقا آنرا بهعنوان بخشی از کار ادامه دهید. همیشه در شبکه ارتباطی خود گیرنده نباشید و همچنین داشتن تنوع در آنرا فراموش نکنید. سعی کنید خودتان را جای افراد ارتباطی بگذارید و بهآنها کمک کنید و همدل باشید و فقط به فکر سود شبکه نباشید.
برای ایجاد شبکه ارتباطی ابتدا خودتان را بشناسید جوری که بتوانید خودتان را برای دیگران معرفی کنید. ارتباط خودتان را با همکاران و افراد شبکه قدیمی خود حفظ کنید چرا که ممکن است رابطی برای شناسایی افراد و فرصتی جدید باشند. متمایز از دیگر افراد عمل کنید و مستقیما با افراد کارفرما یا کارمند ارتباط برقرار کنید. همچنین در حوزهی کاری خود و حوزههای عمومی آموزش ببینید و با افراد دانشپذیر ارتباط برقرار کنید.
استفاده از دیجیتال مارکتینگ جهت توسعۀ کسب و کار
در طول دهۀ گذشته محبوبیت اینترنت و استفاده از آن با رشد عجیبی همراه بوده و تعداد کسبوکارهای سنتی که به فضای آنلاین روی میآورند درحال افزایش است. اینترنت در بحران کرونا توسط عدۀ زیادی از افراد بهعنوان بستری برای خرید و جستجوی اطلاعات پذیرفته شد و رفتارشان را تغییر داد. این بستر بااستفاده از بازاریابی اینترنتی میتواند رشد و مزایای زیادی را برای کسبوکارها ایجاد کند. اگر بازاریابی اینترنتی بهدرستی انجام شود، بازگشت سرمایه بیشتری نسبتبه استراتژیهای بازاریابی سنتی برای ما خواهد داشت.
دیجیتال مارکتینگ راه جدیدی را برای نمایش کسبوکارها با بودجۀ کم برای نمایش به مشتریان بالقوه از سراسر دنیا باز کرده است. روشهای گوناگونی برای دسترسی به مشتریان با دردسترس بودن طیف وسیعی از فناوریهای جدید وجود دارد که بسیار ارزانتر از روشهای سنتی است. دیجیتال مارکتینگ، یک کانال ارتباطی دوطرفه بین مشتری و کسبوکار برقرار میکند که بااستفاده ازآن میتوانیم به واکنش و نیازهای مشتری دسترسی کافی داشته باشیم. دیجیتال مارکتینگ شامل انواع مختلفی از استراتژیهاست که مهمترین آنها عبارتند از ایمیل مارکتینگ، بازاریابی رسانههای اجتماعی، ویدیو مارکتینگ، بازاریابی محتوا و بازاریابی و بهینهسازی موتورهای جستجو.
نتیجهگیری
بحرانها همیشه در زندگی شخصی و کسبوکارها چه در داخل کشورمان چه در کشورهای دیگر وجود داشته اند. نوع برخورد ما با این مشکلات و بحرانهاست که اهمیت دارد و نتیجه نهایی را مشخص خواهد کرد. آیا نقش یک قربانی را بازی خواهیم کرد و افراد و جامعه را مقصر خواهیم دانست؟ یا نقش یک راهبر را ایفا میکنیم و از خودمان میپرسیم من باید چه کاری را انجام دهم؟
لئو تولستوی: «کسی که اعتقاد دارد دیگران باید مشکلاتش را حل کنند، همانند کسی است که برای گذر از رودخانه منتظر است تا آب آن خشک شود.»
دیدگاهتان را بنویسید